Cea mai importanta sarcina de intretinere care va asigura eficienta aparatului de aer conditionat este inlocuirea sau curatarea in mod obisnuit a filtrelor. Filtrele infundate, murdare blocheaza fluxul de aer normal si reduc semnificativ eficienta sistemului. In cazul blocarii fluxului de aer obisnuit, aerul care ocoleste filtrul poate duce la murdarirea directa in bobina vaporizatorului si poate afecta capacitatea de absorbtie a caldurii a bobinei. Inlocuirea unui filtru murdar si infundat cu unul curat poate reduce consumul de energie al aparatului de aer conditionat cu 5% pana la 15%.

Igienizarea sistemelor de climatizare ar trebui facuta cu solutii speciale pentru curatare , spray-uri cu spuma , solutii antibacteriene si antimucegai .

Cand aparatul de aer conditionat necesita mai mult decat o intretinere obisnuita, angajati un tehnician de service profesionist. Un tehnician bine pregatit va gasi si remedia problemele sistemului de aer conditionat.

Pentru aparatele de climatizare tip split , filtrele sunt in general amplasate undeva de-a lungul lungimii . Aparatele de aer conditionat de tip duct , au filtre - grila , un filtru montat in gratar care se afla in camera.

Unele tipuri de filtre sunt reutilizabile;altele se inlocuiesc . Ele sunt disponibile intr-o varietate de tipuri si eficiente. Curatati sau inlocuiti filtrul sau filtrele sistemului de aer conditionat in fiecare luna sau doua in timpul sezonului de racire. Filtrele pot avea nevoie de o atentie mai frecventa daca aparatul de aer conditionat este in uz constant, este supus unor conditii de praf , fum sau daca aveti in casa animale cu blana.